In 4 stappen naar een 1.5 meter werkomgeving voor het ‘nieuwe normaal’

17 april 2020

Heb je ook zo’n zin om je collega’s weer te ontmoeten op kantoor? Om zonder je thuissituatie te hoeven managen aan een goede ergonomische werkplek te gaan zitten, terwijl je net even gezellig een kop koffie hebt gedronken met een collega? 

Hoewel thuiswerken qua technologie goed te doen is, hebben we allemaal ondervonden hoezeer we menselijk contact en sociale interactie nodig hebben. Hopelijk mogen we elkaar binnenkort weer ontmoeten op kantoor, in de nieuwe anderhalve-meter-samenleving. Het is nog onduidelijk hoe lang we nog 1.5 meter afstand van elkaar moeten blijven houden, maar dat dit zeker nog een aantal maanden zal zijn, dringt inmiddels tot ons door. Ook zullen andere RIVM-richtlijnen nog van kracht blijven.

Is jouw organisatie hier al op voorbereid? Want weer op kantoor werken, terwijl het coronavirus nog actief is, hoe doe je dat op een veilige manier? Welke aanpassingen moet je hiervoor doorvoeren? Waar moet je allemaal aan denken om de gezondheid van je medewerkers te kunnen waarborgen? Vanuit onze expertise als interieurontwerpers vertellen we je graag meer over hoe je in 4 stappen tot een werkomgeving voor het ‘nieuwe normaal’ kunt komen.

Een werkomgeving voor het ‘nieuwe normaal’

Net als bij elk huisvestingsproject, kijken we bij het voorbereiden van de werkomgeving op ‘het nieuwe normaal’ naar bricks, bytes & behaviour:

  • Bricks: fysieke aanpassingen aan de omgeving
  • Bytes: IT-oplossingen voor regulatie van het gebruik van het kantoor
  • Behaviour: informeren/instrueren van medewerkers

Behalve het doorvoeren van aanpassingen aan de omgeving, is het ook goed om je te realiseren dat het gebruik van kantoor zich voornamelijk zal richten op het faciliteren van interactie, dus op ontmoeten, overleggen en communiceren. Individueel werken blijven we waarschijnlijk nog wel even vanuit huis doen.

Bricks: fysieke aanpassingen aan de omgeving

Om de 1.5 meter afstand tussen collega’s te kunnen waarborgen, kun je denken aan de volgende (tijdelijke) maatregelen aan je werkomgeving:

  • Een (eenrichtingsverkeer-) looproute aangeven
  • Vloerstickers om 1.5 meter afstand mee aan te duiden, rondom werkplekken, in verkeerszones, in restauratieve zones, in trappenhuizen en bij liften
  • Deuren en afvalbakken voorzien van sensoren voor automatische opening
  • Op strategische plekken op de werkvloer Hygiëne Informatie Punten (H.I.P.) plaatsen: een console met meerdere functies:
    • het communiceren van regels/richtlijnen, looproutes etc.
    • het aanbieden van desinfectiemiddelen
    • afvalinzameling
  • Het verwijderen van bureaustoelen en vergaderstoelen, zodat de 1.5 meter gewaarborgd kan worden
  • Het plaatsen van plexiglas screens tussen werkplekken, op de juiste posities

Scroll naar beneden om te zien hoe deze oplossingen concreet worden in een plattegrond en om te zien wat dit betekent voor het aantal gebruikers dat je toe kunt laten in de omgeving. 

Bytes: IT-oplossingen voor regulatie van het gebruik van het kantoor

Om ervoor te zorgen dat er zich niet teveel mensen tegelijkertijd in het kantoorpand bevinden, is het slim om gebruik te maken van een app. Iotspot is een goede tool hiervoor. Medewerkers kunnen in een app een werkplek reserveren, die is voorzien van een sensor. Je kunt een maximaal aantal werkplekken beschikbaar stellen, zodat er alleen een veilig aantal mensen op kantoor kan werken. Houd er rekening mee dat je in een werkomgeving voor het ‘nieuwe normaal’ 40-50% minder mensen toe kunt laten. Het toepassen van meer Smart Building principes kan je ook helpen met het reguleren en veilig houden van je werkomgeving én kan je voordelen opleveren in o.a. schoonmaakkosten doordat sensoren goed inzichtelijk kunnen maken welke ruimtes wel/niet gebruikt zijn op een dag.

Behaviour: informeren/instrueren van medewerkers

Mensen meenemen in de gedragsverandering die onlosmakelijk verbonden is met de nieuwe anderhalve meter samenleving, is essentieel om de maatregelen succesvol door te voeren. Maak iemand binnen de organisatie verantwoordelijk voor de communicatie (en de handhaving) over wat je van de gebruikers van het kantoor verwacht. Wat mag wel, wat mag niet, wat is er anders dan voorheen? Goede communicatie, zowel digitaal als fysiek in de vorm van posters etc., is zeer belangrijk om mensen mee te nemen in de veranderingen, ook al zijn deze tijdelijk. Benadruk dat je het als organisatie belangrijk vindt dat iedereen zich veilig voelt en zich uit mag spreken wanneer dit niet het geval is. Vergeet de bezoekers van je pand niet.

Oplossingen om je werkomgeving gereed te maken voor veilig gebruik

In de plattegrond van een kantoor hebben wij diverse 1.5 meter maatregelen ingetekend, om aan te geven hoeveel er mogelijk is, op welke manier je dat kunt toepassen, waar je aan moet denken en welk effect deze maatregelen hebben op het aantal gebruikers. Ben je benieuwd naar deze oplossingen? Vul dan je gegevens in om de plattegrond te kunnen downloaden (op deze plattegrond zie je dus veel meer dan op de afbeelding van dit artikel!).

    Efficiënt plan van aanpak door interieurarchitect en montageteam

    Om medewerkers veilig samen te laten werken, zullen er op korte termijn en tegen lage kosten (want, het is tijdelijk) functionele aanpassingen aan de werkomgeving gedaan moeten worden. Wij kunnen je hierbij helpen. Interieurs voor werkomgevingen ontwerpen en realiseren is wat wij dagelijks doen (bekijk de projecten in ons portfolio maar eens). Onze interieurarchitecten bepalen o.b.v. de plattegrond van jouw kantoor een efficiënt plan van aanpak, ons ervaren montageteam voert de aanpassingen door, conform de richtlijnen van het RIVM. Dit kunnen we zowel voor grote als voor kleine werkomgevingen doen.

    In 4 stappen naar een 1.5 meter werkomgeving voor het ‘nieuwe normaal’

    Kunnen we jou helpen je kantoor gereed te maken voor veilig gebruik? Dan doorlopen we samen de volgende 4 stappen:

    1. ADVIES: een videocall waarin we jouw situatie en vraagstuk bespreken

    2. SCHOUW OP LOCATIE: om een goede inventarisatie van de exacte situatie te maken en knelpunten te ontdekken

    3. ONTWERP: een ontwerp dat de functionele aanpassingen weergeeft, inclusief offerte

    4. REALISATIE: het doorvoeren van de aanpassingen op locatie

    Samen zorgen we er op korte termijn en tegen zo laag mogelijk kosten voor dat jouw kantoor veilig weer in gebruik genomen kan worden, zodra het mag. Onze projectconsultants staan voor je klaar, bel ons op 030 214 22 55  of mail naar info@rever.nl als je meer wilt weten.